Tilbage til HIFI4ALL.DK 28. april 2024 | 02:34   

  NAVIGATION  Retningslinier for brug af Hifi4all  
HjælpHjælp  ChatChat  Aktive emnerAktive emner  Vis brugereBrugere  Søg i forumSøg  Opret ny brugerOpret ny bruger  Log indLog ind
Surround Sound
 HIFI4ALL Forum : Surround Sound
Emne Emne: Alt om hjemmebiograf (Emne lukket Emne lukket) Indryk indlægOpret nyt emne
Forfatter
Besked << Forrige emne | Næste emne >>
Peter Pan
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 04 Februar 2005
Lokalitet: Nordsjælland
Status: Offline
Indlæg: 20276
Sendt: 27 Maj 2005 kl. 19:44 | IP-adresse registreret  

 

Alt om hjemmebiograf

 
Så her  præsenteres, hvad du behøver for at lave din egen hjemmebiograf.

Den største forskel på at se fjernsyn og gå i biografen er størrelsen på lærredet. Med andre ord: jo større tv, desto bedre.

Den billigste løsning er et almindeligt fjernsyn med widescreen. Et widescreen tv har proportionerne 16:9 mellem bredde og højde, hvilket er det format der bruges på dvd-film og på stadig flere film på tv. 32” er standard størrelse, men der findes apparater fra 21” til 50”. Priserne varierer fra 4.000 kr. til over 100.000 kr.

Vil du have et lidt større billede, findes der de såkaldte projektions-tv. Billedet projekteres gennem et system af linser til en skærm i størrelsen 40-60 tommer. Ca. 20.000 kr. og opefter koster sådan et tv.

 

Et Bang & Olufsen hjemmebiografanlæg til den kræsne. Tv med indbygget dvd-afspiller BeoVision Avant 32 DVD til 55.995 kroner, subwoorfer BeoLab 2, 17.995 kronor, fronthøjtalere BeoLab 8000, 24.000 kroner, højtalere BeoLab 6000, 17.000 kroner. I alt 114.990 kroner.
Flade skærme og projektorer
Næste skridt er en plasmaskærm. Teknologien her bygger på en helt flad fysisk udformning, der gør den attraktiv for alle med sans for indretning. Hænger du et plasma-tv på væggen, ligner det faktisk et maleri.

Størrelsen varierer fra 32” til over 60 tommer og priserne er desværre ret høje: ca. 38.000 kr. for en 42” og op til astronomiske 200.000 kr. for en 60”. Priserne vil dog falde drastisk i takt med plasma teknologiens fremmarch hos forbrugerne.

Det mest avancerede på billedfronten er projektorer, der kan lave et ekstrastort billede på et vægmonteret lærred. I en normalstor stue vil man typisk vælge et lærred med to meters bredde. Projektorer falder for øjeblikket i pris, så du kan få en god projektor for ca. 20.000 kr.

Hos f.eks. Fredgaard kan du få demonstreret alle de ovenstående typer, så du og den øvrige familie kan afgøre, hvad der passer bedst til budgettet samt familiens krav.

DVD er fremtidens format
Dvd-formatet giver betydeligt bedre kvalitet end VHS-mediet, både billed- og lydmæssigt. I dag er dvd-mediet blevet en standard, så flere og flere nye filmudgivelser udelukkende fås på dvd. Mediet har også den fordel, at det ofte indeholder ekstramateriale i form af scene-fraklip, interviews med instruktøren og skuespillere m.v.

Dvd-afspillere findes i alle prisklasser, fra 1.000 til 40.000 kr. For de fleste forbrugere vil en dvd-afspiller til 1-3.000 kr. føles som et kvalitativt kvantespring i forhold til den gamle VHS og en købefilm. Derfor skal man være entusiast for at ofre en dyr dvd-afspiller. Bevares, jo højere pris, jo bedre er billed- og lydkvalitet samt betjeningsfinesser. Men fundamentalt: Har du ikke en dvd-afspiller, så går du glip af en masse!

Hovedparten af markedets dvd-afspillere er forsynet med en SCART-udgang, så overførslen til dit TV sker via RGB. Det betyder også, at dit TV automatisk skifter mellem 4:3 og 16:9 billedformaterne.

Realistisk lyd
Snart sagt alle surround-forstærkere har indbygget Dolby Digital og Dts dekoder. Derfor tilslutter du blot dvd-afspillerens lydudgang til forstærkerens digitale indgang. 90% af alle forstærkere i dag er surround-forstærkere, og de har digital indgang til signal fra en dvd samt udgange til fem højttalere samt subwoofer. En subwoofer har ofte sin egen indbyggede effektforstærker der modtager signalet fra surroundforstærkeren via et separat linje-kabel.

Dts anses for at give den bedste lyd, da det er mindre komprimeret. Dts ses på langt færre plader end Dolby Digital. Dts formatet er dog på fremmarch. 
                                                                   

 


Fyldt med højtalere                          
Der var engang hvor vi kunne skændes om, hvor de to store stereo-højttalere skulle stå. I dag er det anderledes! Surround har introduceret hele seks højttalere for at filmoplevelsen er komplet. Men opgiv nu ikke helt, for på trods af lidt flere ledninger er det ikke så slemt endda.

Et sæt surround-højttalere indeholder følgende: Foran en centerhøjtaler, som ofte sættes ovenpå fjernsynet og udsender dialogen i filmen. Musik og andre effekter hører du fra de to fronthøjttalere samt de to surroundhøjttalere, så resultatet er fornemmelsen af at være midt i filmens lydmæssige centrum. Du vil ofte se begrebet 5.1, hvor 5 betyder en center, to fronthøjttalere samt to surroundhøjttalere – PLUS det sære begreb ”.1”, der betyder en subwoofer. Denne dybbashøjttaler der ofte kan placeres gemt væk bag en sofa eller i et hjørne, fordi de dybeste bastoner ikke opfattes retningsgivende af øret, udsender filmens ofte afgrundsdybe bas-effekter. Og det er det, der får et hjemmebioanlæg til at give fornemmelsen af biograf.
 

Omtrent sådan opstiller du hjemmebio-anlægget i stuen. Centerhøjtaleren skal, for at give den bedste lyd, placeres i nogenlunde samme højde som fronthøjtalerne på siden af tv'et. Du kan evt. placere den ovenpå eller under tv'et. Det kan betale sig at prøve sig lidt frem med forskellige placeringer.
 
 
 
Et fint mellemklasse hjemmebioanlæg. TV Grundig Elegance 82, 10.999 kroner, hjemmebiopakke fra JVC ca. 10.000 kroner. I alt ca. 21.000 kroner.
 
 

I skal med andre ord bakse lidt mere med ledninger og ekstra-højttalere. Til gengæld er besværet rigeligt den lydmæssige oplevelse værd.

Planlæg i forvejen
Bortset fra udrustningen findes der visse praktiske spørgsmål at tage stilling til. I hvilket værelse skal hjemmebiografen være? Opsæt hjemmebio-anlægget i det rum hvor familien oftest befinder sig, simpelthen fordi I vil opleve, at der bliver trængsel, når der skal ses film.

Som det er fremgået af ovenstående findes der egentlig ingen grænse for, hvor meget et hjemmebiografanlæg kan koste. Prisen afhænger først og fremmest af hvilken type tv du vælger og dets størrelse. Ét er imidlertid vigtigt: Det behøver ikke at koste en formue for at få et velfungerende og vellydende surround-anlæg der passer pænt ind i stuen.

Der findes så mange surround-anlæg at vælge imellem, at I sagtens kan lade krav om udseende og integration i stuens møblement danne rammen om et valg. I dag er design og størrelse en parameter, der i de gamle ”stereo-dage” blev ladet hånt om.

Nu har du fået en almen oversigt over, hvordan et hjemmebiografanlæg kan se ud. Næste skridt på vejen er at gå til fagmanden. De kan give dig en demonstration og fortælle mere om apparater, teknikker og finesser.

Fagtermer
Her præsenterer vi et fåtal af de mange termer, der bruges når man taler om hjemmebiografer.

Digital Versatile Disc (DVD)
Plade til lagring af biograffilm. Ligner en cd men rummer betydeligt mere: 4,7 til 17 Gb.

Dolby Digital (DD)
Grundlæggende lagringsform til hjemmebiolyd. Version 5.1 (den langt mest udbredte) bruger fem højtalere samt en bashøjtaler (også kaldet subwoofer). Version 6.1 (EX) bruger seks højtalere samt en bashøjtaler.

Digital Theatre System (DTS)
Alternativ lagringsform til hjemmebiolyd. Som Dolby Digital, blot mere vellydende blandt ”entusiaster”, kan afkodes af næsten alle surround-forstærkere. Den seneste variant kaldes ES.

RGB
Forkortelse for Red, Green, Blue (rød, grøn og blå), hvilket er grundfarverne i vort tv-system.

Widescreen
Bredt billedformat som i biograferne med proportionerne 16:9 mellem bredde og højde på billedet. En del film er i såkaldt ”Letterbox”, der er bredere så du oplever sorte striber over og under billedet.

Læs mere 

Læs mere om HjemmeBio på adressen
www.hjemmebio.com.

På Pricerunner får du overblik over udbuddet og kan sammenligne priser både på Internettet og i almindelige butikker. Gå ind på
dk.pricerunner.com

www.dvd-venner.dk kan du udover et arkivsystem til dine dvd-titler også finde en tips og råd om hjemmebiografen og hvordan den sættes op. Desuden har de en ordbog, hvor du kan se hvad alle betegnelserne betyder. På www.dtsonline.com og www.dolbydigital.com kan du læse mere om lyd.



__________________
Mvh. Peter Pan. Se link - DIN-RJ45-Adapter.- PPsetup.- Div.& Diy.
Til top Vis Peter Pan's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Peter Pan Besøg Peter Pan's Websted
 
Guests
Gæst
Gæst

Ikke registreret bruger

Bruger siden: 25 Januar 2003
Lokalitet: Sjælland
Status: Online
Indlæg: 119
Sendt: 27 Maj 2005 kl. 19:54 | IP-adresse registreret  

Sæt de aktive ht'er til pre-out på dekoderen.
Til top Vis Guests's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Guests
 

Du har ikke adgang til at besvare dette indlæg.
Dette emne er lukket.

  Indryk indlægOpret nyt emne
Printervenlig udgave Printervenlig udgave

Skift forum
Du kan ikke oprette nye emner i dette forum
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
Du kan ikke slette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke redigere dine indlæg i dette forum
Du kan ikke oprette afstemninger i dette forum
Du kan ikke stemme i dette forum

Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes